Novosti

                                     

Novosti

Izložba
IZLOŽBA ZORANA GASHIA „LENTIKULARI“ 16. ožujak 2017.-16. travanj 2017.

Dvor Trakošćan i Međunarodni klub prijatelja imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe umjetnika Zorana Gashia iz Novog Sada. Izložba pod nazivom LENTIKULARI obuhvaća slike nastale optičkim postupkom i kombinacijom dvije ili više makulatura (produkt manipulacije grafičkim otpadom, pogrešno otisnuti arci papira koji su višak) koje od gledatelja zahtijevaju kretanje. Otvorenje će se održati u četvrtak, 16. ožujka 2017. u 18,00 sati u galeriji Dvora Trakošćan. Izložba ostaje otvorena do 16. travnja 2017.

Izložba
IZLOŽBA LIKOVNIH UMJETNIKA IZ MAKEDONIJE 24.11.2016.-24.12.2016.

Dvor Trakošćan, Dom kulture „Kočo Racin“ iz Skopja te Međunarodni klub prijatelja pozivaju Vas na otvorenje izložbe likovnih umjetnika iz Republike Makedonije pod nazivom „KORIJENI, PORTICI, PORTALI, PUTEVI I PUTOKAZI“. Otvorenje će se održati u četvrtak, 24. studenog 2016. u 18 sati u galeriji Dvora Trakošćan. Izložba ostaje otvorena do 24. prosinca 2016.


Izložba IZLOŽBA FOTOGRAFIJA VLAHE BRANGJOLICE 24.11.2016.-24.12.2016.
Dvor Trakošćan i Međunarodni klub prijatelja imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija Vlahe Brangjolice pod nazivom KALMOTA-DALJE OD SVJETLOSTI. Otvorenje će se održati u četvrtak, 24. studenog 2016. u 18 sati u galeriji Dvora Trakošćan. Izložba ostaje otvorena do 24. prosinca 2016.

Pozivnica

ZNANSTVENI SKUP O POVIJESTI ŽUPE BEDNJA

U organizaciji župe Bednja i župnika vlč. Nevena Blažona, u višenamjenskoj dvorani dvorca Trakošćan u petak će se, 11. studenog, održati znanstveni skup o povijesti župe Bednja. Na skupu će o temama vezanim uz župu govoriti više stručnjaka. Tako će profesor povijesti i povijesti umjetnosti Ivan Mravlinčić, viši kustos muzeja Dvor Trakošćan, govoriti o kapeli sv. Križa u trakošćanskom perivoju, o bednjanskim svadbenim običajima te o bednjanskom kraju kao dijelu trakošćanskog vlastelinstva.

Nadalje, mr. sc. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, elaborirat će temu "Župa, župnici i pojedina događanja iz vjerskog života te osvrt na starije popise obitelji župe Bednja", dok će Ivana Peškan, dipl. pov. umjetnosti i talijanist, govoriti o sakralnoj gradnji na području župe Bednja, s osvrtom na konzervatorsko-restauratorske zahvate. Vesna Pascuttini-Juraga, dipl. pov. umjetnosti i etnolog, osvrnut će se na specifičnosti pokretnog inventara župne crkve u Bednji.

U kulturnom dijelu programa nastupit će glazbeni sastav "Kavaliri" i mladi recitatori koji će govoriti stihove na bednjanskom.

Početak skupa je u 17 sati, a dobrodošli su svi zainteresirani.
 

Noć muzeja 2017
NOĆ MUZEJA 27.01.2017.

Dvor Trakošćan i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja.
Program:
18.00-24.00 Noćno razgledavanje dvorca
22.00 Koncert klasične glazbe na povijesnom klaviru Conrada Grafa (Vatroslav Vudjan)
19.30-23.00 Druženje uz degustaciju tradicionalnog jela „biciklini“

Ulaz je besplatan. Nije potrebna prethodna najava.

Barokne
VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI 2015. U TRAKOŠĆANU

I ove je godine nastavljena tradicija održavanja koncerata Varaždinskih baroknih večeri u dvorcu Trakošćan. Prve festivalske subote, 19. rujna publika je imala priliku poslušati trio Il Finto Pariggino pod umjetničkim vodstvom Maura Squillantea. Na programu su bili: D. Cimarosa, G. Paisiello, D. Scarlatti, E.R. Duni, G. Leone, A.E. Modeste Gretry, J.B. Krumpholtz , J. B. Cardon, W. A. Mozart.

Druge festivalske subote, 26. rujna publici se predstavio francuski ansambl Cafe Zimmermann sa programom Musique de Table – Muzika za stolom. Okupljeni u viteškoj dvorani dvorca Trakošćan tako su subotnje prijepodne proveli uz zvuke skladbi R. Maraisa, L. de Caix d'Herveloisa, F. Couperina i M. R. de Lalandea te uz tradicionalnu baroknu kavu na kraju koncerta.