Novosti

                                     

Novosti

Noć muzeja 2018 Trakošćan
NOĆ MUZEJA 2018. 
26.01.2018. 
18:00-24:00 h

Muzejska ustanova Dvor Trakošćan i ove će se godine uključiti u manifestaciju Noć muzeja. Manifestacija će se održati u petak 26. siječnja 2018.

Program:

18:00-24:00 Noćno razgledavanje dvorca s mogućnošću ulaska u dvorsku tamnicu

19:00-22:00 Natjecanje u gađanju lukom i strijelom - podnožje dvorca, Trakošćanski streličari

20:00-23:00 Druženje uz degustaciju tradicionalnog jela „biciklini“ - dvorska kuhinja, KUD Josip Genc iz Bednje

22:00-23:00 Bednjanske špelancije - polivalentna dvorana dvorca, Josip Podsečki i Danijel Češnjaj

Koncert grupe Kavaliri - dvorište dvorca

Ulaz na sva događanja je besplatan, a prethodna rezervacija nije potrebna.

HUMANITARNA AKCIJA
ROTARY CLUBA TRAKOŠĆAN

Rotary club Trakošćan organizira 26. siječnja u dvorcu Trakošćan, za vrijeme trajanja manifestacije Noć muzeja, humanitarnu akciju „Noć za Sunce“. 
Riječ je o akciji kojom se žele prikupiti sredstva za opremanje prostorija udruge „Ivanečko sunce“ za osobe s intelektualnim oštećenjem.
Sredstva će se prikupljati na terasi dvorca od 18 do 24 sata.
 

Filatelija Trakošćan
U subotu, 28. listopada, XII. škola mladih filatelista Trakošćan 2017.

Klub mladih filatelista „Trakošćan“ u sklopu Edukativnog centra filatelije mladih u Republici Hrvatskoj organizira u subotu, 28. listopada, XII. školu mladih filatelista “TRAKOŠĆAN 2017.“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Škola je zamišljena kao filatelistička manifestacija na nacionalnoj razini s međunarodnim sudjelovanjem. Očekuje se nazočnost od oko 200 polaznika iz desetak osnovnih i srednjih škola.

Osnovni koncept ove manifestacije temelji se na stručno – edukativnom programu s ciljem da djeca putem poštanskih maraka upoznaju nacionalnu, povijesnu, kulturnu, spomeničku i prirodnu baštinu.

Kroz raznovrsne aktivnosti i sudjelovanje u poticajnim i atraktivnim programima te pod vodstvom stručnih voditelja, sudionici kroz filateliju upoznaju svoju domovinu, zemlje Europe i svijeta, zbližavaju se i mijenjaju svoje kulturološke navike, poglede na svijet te usvajaju sustav pravih vrijednosti.

- Dosadašnja iskustva u radu škole, kroz koju je prošlo oko 2.500 mladih, pokazala su da ovakav pristup učenju daje izrazito dobre rezultate. Potvrđuju to  i statistički podaci koji pokazuju da su polaznici škole djeca u pravilu s dobrim školskim uspjehom, koja bilježe napredovanje u srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju – ističe Dino Murić, predsjednik Klub mladih filatelista.

Organizatori će i ovoga puta, uz brojne edukacijske sadržaje iz svijeta filatelije, polaznicima predstaviti i razne atrakcije (poseban oblik prijenosa pošte, izdanja prigodnih omotnica i poštanskih žigova, izdvojeni poštanski šalter i sl.). Škola mladih filatelista ponovno će dokazati kako filatelija nije samo hobi, već način učenja i edukacije.

Manifestaciju podupiru Općina Bednja, Muzejska ustanova Dvor Trakošćan, Hrvatski filatelistički savez, Hrvatska pošta i Varaždinska županija.

Koncert

Koncert u muzeju Dvor Trakošćan na klaviru Conrada Grafa iz 1835. godine

Nedjelja 24. rujna u 17 sati, u glazbenom salonu Dvora Trakošćan.
Danijel i Ljubomir Gasparovic, fortepiano cetverorucno.
Fortepiano Conrada Grafa, Bec 1835. godine.
Na programu skladbe A. Sorkocevica, W.A.Mozarta i F Schuberta.

Iz ovog vremena

IZLOŽBA „IZ OVOG  VREMENA“
16.11.2017.-14.01.2018.
Galerija Dvora Trakošćan

Godina 2017. obilježena je proslavom 175. obljetnice Matice hrvatske. Članovi Odjela za likovne umjetnosti Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku obljetnicu će podcrtati izložbenim projektom „Iz ovog vremena“. Kao tema izložbe izabran je animalizam. Umjetnici će kroz svoje radove ukazati na važnost vlastite svijesti i savjesti u današnjem društvu. Izložba će se otvoriti 16. studenog 2017. u 18 sati u Galeriji Dvora Trakošćan.

 


 
Koncert

U nedjelju 28.05.2017. s početkom u 12 sati u glazbenom salonu "Dvora Trakošćan" održati će se koncert. Na obnovljenom povijesnom glasoviru (pianoforte) Conrada Graffa iz 1835. godine svirati će profesor Emin Armano. Na programu će biti klavirske sonate Leopolda Koželuha(1747.-1818.), bečkog skladatelja čeških korijena.
Program:

Klavirske sonate Leopolda Koželuha

Sonata u D-duru
Allegro
Adagio
Allegro

Sonata u a-molu
Allegro
Andantino con Variazioni

Sonata u Es-duru
Allegro
Larghetto alla Siciliana
Rondeau Allegro con fuoco