Novosti

                                     

Novosti

Izložba
IZLOŽBA „MLADEN GENC - RATNI FOTOZAPISI“
12.10.2017.-12.11.2017.

Dvor Trakošćan, Općina Bednja i Državni arhiv Varaždin pozivaju Vas na otvorenje izložbe fotografija Mladena Genca koja će se održati u galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak 12. listopada u 18.00 sati.


Izložba "Mladen Genc - ratni foto zapisi" nastala je kao dio aktivnosti Državnog arhiva u Varaždinu na prikupljanju i prezentaciji arhivskog gradiva o Domovinskom ratu. Riječ je o fotografijama koje prate put novinara Mladena Genca kroz sva hrvatska ratišta. Iz njegovog opsežnog  opusa za ovu je prigodu odabran reprezentativni izbor od oko 130 fotografija, snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.


Gencove fotografije amalgam su novinarskoga profesionalizma i dragovoljačkog srca. On pedantnošću novinarskoga profesionalca bilježi svakodnevicu hrvatskoga vojnika, stradanja hrvatskoga civilnog stanovništva i razaranja hrvatskih naselja i kulturne baštine. No, Genc nije samo fotograf, on je i novinar, pa njegove fotozapise prati i dojmljiva, riječima zapisana priča.


Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se i nakon više od dva desetljeća od tih događaja, u ratnim zapisima Mladena Genca čuvaju vrlo živa sjećanja iz Domovinskoga rata.


 

Filatelija Trakošćan
U subotu, 28. listopada, XII. škola mladih filatelista Trakošćan 2017.

Klub mladih filatelista „Trakošćan“ u sklopu Edukativnog centra filatelije mladih u Republici Hrvatskoj organizira u subotu, 28. listopada, XII. školu mladih filatelista “TRAKOŠĆAN 2017.“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Škola je zamišljena kao filatelistička manifestacija na nacionalnoj razini s međunarodnim sudjelovanjem. Očekuje se nazočnost od oko 200 polaznika iz desetak osnovnih i srednjih škola.

Osnovni koncept ove manifestacije temelji se na stručno – edukativnom programu s ciljem da djeca putem poštanskih maraka upoznaju nacionalnu, povijesnu, kulturnu, spomeničku i prirodnu baštinu.

Kroz raznovrsne aktivnosti i sudjelovanje u poticajnim i atraktivnim programima te pod vodstvom stručnih voditelja, sudionici kroz filateliju upoznaju svoju domovinu, zemlje Europe i svijeta, zbližavaju se i mijenjaju svoje kulturološke navike, poglede na svijet te usvajaju sustav pravih vrijednosti.

- Dosadašnja iskustva u radu škole, kroz koju je prošlo oko 2.500 mladih, pokazala su da ovakav pristup učenju daje izrazito dobre rezultate. Potvrđuju to  i statistički podaci koji pokazuju da su polaznici škole djeca u pravilu s dobrim školskim uspjehom, koja bilježe napredovanje u srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju – ističe Dino Murić, predsjednik Klub mladih filatelista.

Organizatori će i ovoga puta, uz brojne edukacijske sadržaje iz svijeta filatelije, polaznicima predstaviti i razne atrakcije (poseban oblik prijenosa pošte, izdanja prigodnih omotnica i poštanskih žigova, izdvojeni poštanski šalter i sl.). Škola mladih filatelista ponovno će dokazati kako filatelija nije samo hobi, već način učenja i edukacije.

Manifestaciju podupiru Općina Bednja, Muzejska ustanova Dvor Trakošćan, Hrvatski filatelistički savez, Hrvatska pošta i Varaždinska županija.

Koncert

Koncert u muzeju Dvor Trakošćan na klaviru Conrada Grafa iz 1835. godine

Nedjelja 24. rujna u 17 sati, u glazbenom salonu Dvora Trakošćan.
Danijel i Ljubomir Gasparovic, fortepiano cetverorucno.
Fortepiano Conrada Grafa, Bec 1835. godine.
Na programu skladbe A. Sorkocevica, W.A.Mozarta i F Schuberta.

Iz ovog vremena

IZLOŽBA „IZ OVOG  VREMENA“
16.11.2017.-14.01.2018.
Galerija Dvora Trakošćan

Godina 2017. obilježena je proslavom 175. obljetnice Matice hrvatske. Članovi Odjela za likovne umjetnosti Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku obljetnicu će podcrtati izložbenim projektom „Iz ovog vremena“. Kao tema izložbe izabran je animalizam. Umjetnici će kroz svoje radove ukazati na važnost vlastite svijesti i savjesti u današnjem društvu. Izložba će se otvoriti 16. studenog 2017. u 18 sati u Galeriji Dvora Trakošćan.

 


 
Koncert

U nedjelju 28.05.2017. s početkom u 12 sati u glazbenom salonu "Dvora Trakošćan" održati će se koncert. Na obnovljenom povijesnom glasoviru (pianoforte) Conrada Graffa iz 1835. godine svirati će profesor Emin Armano. Na programu će biti klavirske sonate Leopolda Koželuha(1747.-1818.), bečkog skladatelja čeških korijena.
Program:

Klavirske sonate Leopolda Koželuha

Sonata u D-duru
Allegro
Adagio
Allegro

Sonata u a-molu
Allegro
Andantino con Variazioni

Sonata u Es-duru
Allegro
Larghetto alla Siciliana
Rondeau Allegro con fuoco